Het online platform voor de beste product reviews.

Product Reviewr is de toonaangevende website voor online productrecensies. Bij Product Reviewr streven we ernaar een informatief platform te bieden waar we een overzicht geven van de beste producten van vandaag. Product Reviewr is volledig onafhankelijk en gratis te gebruiken.

Het online platform voor de beste product reviews.

De beste Inductie Kookplaat voor jouw keuken: Een overzicht

De beste inductie kookplaat voor jouw keuken

Een goede inductie kookplaat is een essentieel onderdeel van elke moderne keuken. Het kiezen van de juiste inductieplaat kan echter een uitdaging zijn, gezien het brede scala aan opties op de markt. In deze uitgebreide gids zullen we diep ingaan op alles wat te maken heeft met inductie kookplaten, van hun werking en voordelen tot belangrijke overwegingen bij het kiezen van de beste inductieplaat voor jouw behoeften.

de-beste-inductie-kookplaat-keuken

Wat is een inductie kookplaat?


Een inductie kookplaat is een kookplaat die werkt op basis van elektromagnetische inductie. In tegenstelling tot traditionele gas- of elektrische kookplaten, genereert een inductieplaat een magnetisch veld dat warmte opwekt in de pan zelf. Dit zorgt voor snellere en gelijkmatigere verwarming van voedsel, terwijl het energieverbruik wordt verminderd.kookplaat-pan

Koken met een inductie kookplaat vs koken met gas

In vergelijking met koken op gas biedt elektrisch koken verschillende voordelen die het overwegen waard zijn:

Kostenbesparend

De laatste gebeurtenissen op het wereldtoneel hebben ervoor gezorgd dat de prijs van gas maar blijft stijgen. Door over te stappen op elektrisch koken bespaar je op de lange termijn aanzienlijk in verbruikskosten.

Energie-efficiëntie

Elektrische kookplaten, inclusief inductie kookplaten, zijn over het algemeen energiezuiniger dan gasfornuizen. Bij koken op gas gaat een aanzienlijke hoeveelheid warmte verloren in de omgeving, terwijl elektrische kookplaten de warmte rechtstreeks naar de pan sturen, waardoor er minder energie verspild wordt.

Veiligheid

Elektrische kookplaten, met name inductie kookplaten, zijn over het algemeen veiliger dan gasfornuizen. Omdat inductie kookplaten alleen warmte genereren wanneer er een pan op staat, is er minder kans op brandwonden of ongelukken door open vuur. Bovendien hebben veel elektrische kookplaten functies zoals automatische uitschakeling en kindersloten voor extra veiligheid.

Nauwkeurige temperatuurregeling

Elektrische kookplaten bieden doorgaans nauwkeurigere temperatuurregeling dan gasfornuizen. Met een elektrische kookplaat, vooral een inductieplaat, kun je de temperatuur nauwkeurig instellen en behouden, wat resulteert in gelijkmatiger gekookte gerechten en minder risico op aanbranden.

Eenvoudig schoon te maken

Elektrische kookplaten, vooral inductie kookplaten, hebben meestal een glad oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is. In tegenstelling tot gasfornuizen zijn er geen branders of roosters die moeten worden gereinigd, waardoor het onderhoud eenvoudiger en minder tijdrovend is.

Milieuvriendelijkheid

Elektrisch koken wordt vaak beschouwd als milieuvriendelijker dan koken op gas, vooral als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Elektrische kookplaten stoten geen schadelijke gassen uit zoals koolstofmonoxide en stikstofoxiden, wat de luchtkwaliteit in huis verbetert en de impact op het milieu vermindert.

Conclusie

Door deze voordelen biedt elektrisch koken, en in het bijzonder koken op inductieplaten, een aantrekkelijk alternatief voor traditioneel koken op gas. Met de juiste keuze van een inductieplaat kun je genieten van de voordelen van snelheid, precisie, veiligheid en energie-efficiëntie in jouw keuken.

inductie-kookplaat-fluitketel

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van de beste inductie kookplaat

Afmetingen

Bij het kiezen van de beste inductie kookplaat voor jouw keuken is het essentieel om rekening te houden met de afmetingen. Meet de beschikbare ruimte in jouw keuken zorgvuldig op om ervoor te zorgen dat de inductieplaat perfect past en goed in jouw keukenlayout past.

Aantal kookzones

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het aantal kookzones op de inductieplaat. Bedenk hoeveel pannen je tegelijkertijd wilt kunnen gebruiken tijdens het koken en kies dienovereenkomstig een inductieplaat met het juiste aantal kookzones om aan jouw behoeften te voldoen.

Vermogen

Het vermogen van de inductie kookplaat is ook een cruciale factor. Controleer het vermogen om ervoor te zorgen dat het voldoende krachtig is voor jouw kookbehoeften. Een krachtigere inductie kookplaat kan bijvoorbeeld handig zijn voor snel koken of voor het gebruik van grotere pannen.

Functies

Het bekijken van de extra functies die de inductie kookplaat biedt, kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Sommige inductieplaten worden geleverd met handige functies zoals timers, verschillende kookprogramma’s en zelfs kindersloten voor extra veiligheid.

Prijs

Tot slot is het belangrijk om een budget vast te stellen voor de aanschaf van de inductieplaat. Vergelijk verschillende modellen op basis van prijs en kwaliteit en kies een inductieplaat die binnen jouw prijsklasse valt, zonder in te leveren op belangrijke functies en prestaties.

pan-hengsels

Onze Top 10: De Beste Inductie kookplaat van 2024

Nu we de belangrijkste factoren hebben besproken om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste inductie kookplaat, laten we eens kijken naar enkele van de beste modellen die momenteel beschikbaar zijn op de markt:

1. Bosch PXV875DC1E:

De Bosch PXV875DC1E heeft een ingebouwde braadsensor die voorkomt dat jouw biefstuk aanbrandt. Kies 1 van de 5 braadstanden en de sensor houdt de temperatuur in de pan constant. Voor het bereiden van de andere onderdelen van de maaltijd heb je per kookzone 17 standen tot je beschikking. Gebruik de laagste stand om vlees te laten sudderen en zet de hoogste stand aan om groente te koken. Moet het water extra snel aan de kook zijn? Zet dan de boostfunctie aan, dan kan de pasta snel de pan in. De rechter kookzone is flexibel; zet er 1 grote gote vispan op of meerdere pannen tegelijkertijd.


2. Bosch PIV851FC5E:

De Bosch PIV851FC5E is een 80 centimeter brede inductie kookplaat met 5 kookzones en een braadsensor. Hiermee bepaal jij precies of je biefstuk rare, medium of well done moet zijn. Terwijl je biefstuk langzaam gaart, breng jij alvast een pan met water aan de kook met de boostfunctie. Maak je gerechten klaar met verschillende bereidingstijden? Het is mogelijk om voor elke kookzone een aparte eindtijd in te stellen. Wanneer deze tijd is afgelopen, schakelt de kookzone automatisch uit. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je groentes doorkoken. Na het bereiden van je avondeten zie je precies hoeveel energie je verbruikt hebt. Hierdoor houd jij handig je eigen energieverbruik in de gaten.


3. AEG IKB64411FB:

De AEG IKB64411FB is een inductie kookplaat die geschikt is voor het gebruiken van grote of langwerpige pannen. De uitbreidbare zone is te gebruiken voor braadsledes of een vispan. De kookplaat heeft 14 standen, zodat je de instellingen per kookzone nauwkeurig kiest. Heb je toch wat extra vermogen nodig, gebruik dan de boostfunctie. Je brengt dan een pan met water 50% sneller aan de kook. Gebruik de timer, zodat je precies weet hoe lang je pasta op staat. Zo heb jij alle aandacht voor je saus. Is nog niet iedereen thuis? Gebruik dan de warmhoudfunctie om je gerechten warm te houden totdat iedereen aan tafel zit.


4. Samsung NZ64B5046FK/U1:

De Samsung NZ64B5046FK/U1 is een inbouw inductie kookplaat met een flexibele kookzone. Door de 2 linker kookzones met elkaar te combineren, krijg je 1 grote kookzone. Zo maak je plek voor een grillplaat, zodat jij in een handomdraai een sappige biefstuk met gegrilde groenten op tafel zet. Om een pan met water of je verse saus snel aan de kook te brengen, maak je gebruik van de boostfunctie. Wanneer alles kookt, stel je de timer in. Zo kook je pasta en groente niet te lang en blijft alles knapperig. Via de slider functie stel je gemakkelijk 1 van de 15 kookstanden in. Met de warmhoudfunctie houd je jouw eten warm zonder dat het aanbrandt.


5. ETNA KIV360WIT:

Wanneer je op zoek bent naar een vrijstaande, inductie kookplaat met 4 zones dan is de ETNA KIV360WIT geschikt voor jou. Alle zones hebben 10 standen en beschikken over een boostfunctie. Die gebruik je wanneer je het water voor de pasta extra snel wilt laten koken. Wanneer je de spaghetti aan het water hebt toegevoegd, stel je de timer in op precies 7 minuten zodat de pasta beetgaar uit de pan komt. Om te voorkomen dat kinderen de kookplaat aanzetten, stel je eenvoudig het kinderslot in.


6. ETNA KIV264RVS:

Met de ETNA KIV264RVS wacht je niet lang voor het water voor de aardappels eindelijk kookt. Met de boostfunctie kook je water of soep een stuk sneller. Alle 4 de kookzones van de inductie kookplaat hebben deze functie. Komt er een belangrijk telefoontje tussendoor? Je zet de kookplaat eenvoudig in de pauzestand, zodat je daarna weer verder kan waar je gebleven was. Het kinderslot zorgt voor extra veiligheid, waardoor er niet per ongeluk een kookstand wordt ingeschakeld. Je kiest de juiste kookstand via de slider.


7. ETNA KIV164RVS:

Met de ETNA KIV164RVS vrijstaande kookplaat kook je gemakkelijk in elke keuken. Steek de stekker in het stopcontact en je start gelijk met koken. Door de timerfunctie daarna aan te zetten, kies je precies wanneer de kookzones stoppen met verwarmen. Zo richt jij je op het bereiden van je vlees, terwijl de pasta kookt tot het beetgaar is. En wat als er in de tussentijd iets uit de pan pruttelt? Geen nood. De kookplaat schakelt automatisch uit wanneer één van de pannen overkookt. Het kinderslot voorkomt dat kinderen de kookstand aanpassen.


8. ETNA KIV12ZIL:

De vrijstaande ETNA KIV12ZIL is een kleine kookplaat die je gemakkelijk verplaatst. Dankzij de normale stekker is hij overal aan te sluiten. Zet hem bijvoorbeeld op je studentenkamer, zodat je toch een 2-pans maaltijd bereidt. Of neem hem mee naar de schuur en frituur er op los. Zo ruikt je woning niet naar de frituur en zet je toch verse friet op tafel. Omdat de kookplaat werkt op inductie, heb je er geen gasaansluiting voor nodig. Zet de pan op de kookzone, kies 1 van de 12 kookstanden en stel met de timer de bereidingstijd in.


9. Inventum VKI3010ZWA:

De Inventum VKI3010ZWA is een vrijstaande inductie kookplaat met 2 kookzones. Plaats je pan op de achterste kookzone en verwarm alvast je pan met water. Op de voorste kookzone roerbak je alvast je groenten en kip. Je hebt de beschikking over 10 kookstanden, zodat je zelf de gewenste temperatuur kiest voor je gerecht. Is je zelfgemaakte saus al klaar, maar wacht je nog op de pasta? Zet de kookzone op de laagste stand om je gerecht warm te houden. De kookplaat is aan te sluiten op een gewoon stopcontact en hierdoor vrij te plaatsen in je woning. Dit maakt het apparaat geschikt voor kleine keukens.


10. Inventum KI120T:

Heb je een kleine keuken? Geen probleem. De Inventum KI120T 1 pits inductie kookplaat past overal. Geschikt voor het maken van eenpansgerechten in pannen met een maximale diameter van 20 cm. De kookplaat heeft 10 temperatuurstanden en dankzij de warmhoudfunctie blijft je gerecht na het koken nog even lekker warm. Staat er geen pan meer op? Dan schakelt de kookplaat deze pit uit. Dit is wel zo veilig. Ook veilig is het kinderslot dat ervoor zorgt dat je de kookplaat niet per ongeluk aanzet.


Veelgestelde vragen over koken met een inductie kookplaat

Wat is een inductie kookplaat en hoe werkt het?


Een inductie kookplaat is een kookplaat die werkt op basis van elektromagnetische inductie. Het genereert een magnetisch veld dat warmte opwekt in de pan zelf, in plaats van de kookplaat zelf te verwarmen. Dit zorgt voor snellere en gelijkmatigere verwarming van voedsel.

Wat zijn de voordelen van een inductie kookplaat ten opzichte van andere kookplaten?


Inductie kookplaten bieden verschillende voordelen, waaronder snellere kooktijden, energie-efficiëntie, nauwkeurige temperatuurregeling, veiligheid en eenvoudig schoonmaken.

Heb ik speciale pannen nodig voor een inductie kookplaat?


Ja, om op een inductie kookplaat te kunnen koken, heb je pannen nodig die magnetiseerbaar zijn, zoals pannen van gietijzer, roestvrij staal met magnetische bodems of speciale inductiepannen.

Is een inductie kookplaat veilig in gebruik?


Over het algemeen zijn inductie kookplaten veilig in gebruik, vooral in vergelijking met gasfornuizen. Omdat ze alleen warmte genereren wanneer er een pan op staat, is er minder kans op brandwonden of ongelukken door open vuur.

Wat zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van de beste inductie kookplaat?


Enkele belangrijke overwegingen zijn de afmetingen van de plaat, het aantal kookzones, het vermogen, extra functies zoals timers en kindersloten, en natuurlijk jouw budget.

Kan ik met een inductie kookplaat alle soorten gerechten bereiden?


Ja, je kunt vrijwel alle gerechten bereiden op een inductie kookplaat, van koken en bakken tot braden en sudderen. Het biedt dezelfde veelzijdigheid als andere kookplaten.

Zijn inductie kookplaten milieuvriendelijk?


Over het algemeen worden inductie kookplaten beschouwd als milieuvriendelijker dan gasfornuizen, vooral als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Ze stoten geen schadelijke gassen uit en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit in huis.

Hoe kan ik mijn inductie kookplaat het beste onderhouden?


Om je inductie kookplaat in goede staat te houden, is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes die krassen kunnen veroorzaken.

kookplaat-schoonmaken

De beste inductie kookplaat: Conclusie

Het kiezen van de beste inductie kookplaat voor jouw keuken is een belangrijke beslissing die een grote impact kan hebben op je kookervaring. Door rekening te houden met factoren zoals afmetingen, vermogen, functies en prijs, kun je de juiste keuze maken die voldoet aan jouw behoeften en budget. Met een hoogwaardige inductie kookplaat kun je genieten van snel koken, energie-efficiëntie en veiligheid in jouw keuken, waardoor koken een plezierige en stressvrije ervaring wordt.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Beste Bloeddrukmeter voor Thuis – Top 10

Next Post

Rouwvliegjes bestrijden: De biologische aanpak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *